top of page

We nemen afscheid van The Exploded View op Kamp C

Wat vliegt de tijd!

Een jaar geleden trokken we naar de Floriade in Almere voor de afbouw van de Exploded View Beyond Building om kort daarna te starten aan de opbouw op Kamp C in Westerlo.We blikken graag even terug:


Waarom schreven we ons nu in op dit project?

De voornaamste reden: we zien het als onze taak om meer bewustzijn te creëren rond de impact van bouwmaterialen op de mens en haar omgeving. Waarom nog bouwen met traditionele, milieuvervuilende bouwmaterialen als de natuur ons alles geeft wat er nodig is om een ecologisch bouwproject te realiseren?

Daarnaast lopen we ook tegen architecten aan die niet genoeg weten van duurzame materialen en opdrachtgevers die de stap niet durven wagen.

Men vindt het vaak te ingewikkeld om zich te verhouden tot een alternatief bouwproces. Laat staan alle vooroordelen die er nog steeds zijn (geiten-wollen-sokken, mindere kwaliteit,...).

Volgens ons moeten de opdrachtgevers de stap wagen maar architecten kunnen daarbij helpen.

De architecten moeten dus de materialen in handen krijgen en de mogelijkheden ontdekken.

We zien wel al regelmatig dat steen vervangen wordt door hout, maar de rest van het bouwproces blijft hetzelfde en dat is jammer.

Om die reden is deze tentoonstelling heel waardevol om o.a. de architecten en bouwheren te laten ontdekken welke mogelijkheden er ondertussen al zijn vandaag, morgen en overmorgen.


Daarnaast kozen wij reeds de juiste richting over de manier van bouwen. Met onze roots in de schrijnwerkerij vonden wij het al lang logisch dat je zo’n schoon natuurlijk product als hout toch niet kunt combineren met iets niet natuurlijk.

We bouwen dus al lang bio-ecologisch, dat is voor ons nooit anders geweest.

Toch heeft ook de EVBB ook óns veel gebracht. Door dit project werden we opnieuw uitgedaagd om onze norm terug een stukje te verleggen.

Hoe kunnen we er voor zorgen dat onze projecten volledig demonteerbaar zullen zijn? Wat kunnen we hergebruiken en wat geven we terug aan de natuur? Wat kan er misschien na 50 jaar gebeuren met een gebouw? We breken niet af maar hoe kunnen we onze gebouwen ‘oogsten’? Welke nieuwe materialen gaan wij in de toekomst een kans geven?Wat is dus voor ons het nieuwe normaal? Welke ambities leggen wij ons dus op?

Zoveel vragen die ons terug zoveel boeiende discussies en uitdagingen opleveren!


Tot slot kijken we uiteraard ook terug op heel fijne samenwerkingen. We ontmoetten zoveel interessante (bouw)partners en ons hart vulde zich met warmte en hoop richting de toekomst. Met zoveel gedreven en gepassioneerde mensen kan het niet anders dan dat dit echt goed komt.


In het bijzonder willen we graag een aantal mensen bedanken:

Pascal Leboucq, Lucas De Man en Ruben Bus van Biobased Creations.

Jullie gedrevenheid, visies, doorzettingskracht en passie zijn ongelooflijk inspirerend! En dat samen met af en toe een lach en een grapje, zalig! Dank daarvoor!

Sarah Verbeeck, Emiel Ascione en Rob Cornellisen van Kamp C. We hadden een beetje bang om samen te werken met een overheidsorganisatie (sorry!) maar jullie doorbreken al onze vooroordelen! Jullie motivatie werkt, dus keep up the good work.


We hopen dat het hier niet eindigt maar zien jullie heel graag terug in een nieuw project!


Het eindigt natuurlijk niet bij Kamp C. Deze tentoonstelling, dit prachtige huis, reist uiteraard verder.

Wij zijn alvast benieuwd waar haar volgende stop zal zijn.

Ben je ook benieuwd, hou het team van Biobased Creations zeker in de gaten!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page