top of page
  • Claire

Bio-ecologisch bouwen? Is dat dan een hobbitwoning?

Bijgewerkt op: 30 nov. 2020

Dat was zowat het beeld dat we hadden als we aan biologisch bouwen dachten. Ecologisch ok, daar kunnen we ons nog iets bij voorstellen, maar biologisch? We dachten meteen aan ‘zweverig’, ‘geitenwollen sok’ en meer van die connotaties. En toch waren we getriggerd. De drang om op zoek te gaan naar een andere invulling van bouwen.


We hadden net een huis gekocht. Temidden van het groen, in alle rust. Een huis dat bovendien niet was aangesloten op het rioleringsnetwerk, we hadden dus onze eigen bezink- en sceptische put! En plots moesten we ons hierin verdiepen. Niet letterlijk natuurlijk!

Ik kan je verzekeren, de vettige smurrie die zo'n put voortbrengt tart alle verbeelding. De protput is een understatement! Ook al hadden we weinig kennis van afbreek mechanismen, we hadden snel door dat deze pruttelende substantie lang, heel lang nodig heeft om af te breken. Ons eigen afvalwater zat vol chemicaliën, best confronterend om te zien.

Zaadje geplant


Als we er nu op terug kijken, is op de plek waar we nu wonen het zaadje geplant om naast ecologisch ook het biologische aspect mee te nemen in het bouwen.

In die periode zetten we onze eerste stappen in de houtskeletbouw en de producten die we gebruikten waren alles behalve ecologisch.

En ja, het is onze groene omgeving die je toch op zomerse mooie avonden doet nadenken. De schoonheid pakte ons en ook onze smurrie-put was een zorg.

Ons eigen huis was toen ook in volle verbouwing, de grootste werken waren bijna rond, afwerkfase was daar. Hadden we het toch anders en beter kunnen doen? Zeker en vast, met wat we nu weten, zeggen we vaak dat we het graag eens opnieuw zouden doen.

Maar vooral: wilden we zo opnieuw verbouwen en bouwen voor onze klanten?


Want, wist je dat…

  • de bouwsector wereldwijd rechtstreeks 40 à 50% van de grondstoffen verbruikt?

  • de bouwsector in ons land van alle sectoren de zwaarste milieubelasting levert, als we die vergelijken met meubelindustrie, elektrische apparaten, detergenten en cosmetica, transport, informatietechnologie en papier, verpakkingsindustrie en textiel?

  • het verwarmen van woongebouwen meer dan 25 % van de CO2-uitstoot in Vlaanderen veroorzaakt?

  • slechts de helft van de Vlaamse woningen goed is geïsoleerd

Daarnaast brengen we zelf tot 85 à 90% van onze tijd binnen door. Vervuiling in ons eigen huis is niet te onderschatten. Voor een aantal stoffen is de vervuiling in huis zelfs groter dan buiten, wat resulteert in vocht, schimmels, huisstofmijten (tot 78%!!), chemische vervuiling, enz. En blijkt dat het grootste deel van deze vervuiling afkomstig is uit algemeen gebruikte bouwmaterialen.

Vier keer gezond


Als ik dan denk aan mijn septische put en de huisstofmijt die massa’s uitwerpselen achterlaat die zorgen voor heel wat allergie, dan is dat voor ons reden genoeg om te werken aan gezonder en meer milieu verantwoord bouwen en wonen.

We zijn ondertussen al lang overgeschakeld naar ecologische zeep, shampoo, wasmiddelen, enz… , dus onze put is nu een gezonde protput🙂. En dat ging vlotter dan eerst gedacht!

De goesting om bio-ecologisch te gaan bouwen mét voldoende architecturale vrijheid en de drang om dit als de norm te zien, is zo een nog grotere motivatie geworden.

En vooral: het kan en het is zo veel gezonder!

Via bio-ecologisch bouwen win je vier keer op gezond: gezonde geest in een gezond lichaam in een gezond huis in een gezonde leefomgeving!

Wij zijn alvast overtuigd! U toch ook? Bel ons voor meer info.



243 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page