top of page

Wij nemen onze passie rond bio- en ecologisch bouwen heel serieus. Soms voelen we ons zelfs een soort van missiewerkers op dat vlak. Ecologisch bouwen kent vele aspecten en heel begrijpelijk dat niet elke bouwheer zich helemaal inleest op dat vlak. Als bouwheer wil je het resultaat, een gezonde woning in houtskeletbouw en verwacht je de nodige expertise van het bouwbedrijf of de aannemer.


De basis van een verbouwing of nieuwbouw? Goed isoleren! Het comfort en de rust dat goed isoleren met zich meebrengt, zal je verrassen. De lagere energierekening krijg je er gratis bij!


Duurzaam bouwen betekent voor ons dat we van a tot z werken met natuurlijke materialen, dus ook voor de isolatie. Je hebt hierin al een uitgebreid aanbod. Afhankelijk van de toepassing kiezen we voor o.a. deze materialen:

  • iQ3 cellulose (papiervlokken)

  • kurk

  • katoen

  • kalkhennep

  • geocell...

De isolatiewaardes van ecologische en natuurlijke materialen liggen doorgaans iets lager dan het petrochemische alternatief. Toch wegen de voordelen voor het milieu en de gezondheid in dit geval volgens ons duidelijk op! En verder verwerken wij liever onze materialen zonder mondkapje of beschermende kledij. 😊


(funderingsaanzet met kurk i.p.v. PUR, in dit geval voor een strobalenwoning)

Een kleine anekdote


Om de hoek van ons kantoor werd recent een mooi, massief houten huis gebouwd. We waren verrast! Het zag er prachtig uit, tot ik een keer voorbij kwam en zag dat het ganse huis was ingespoten met PUR-isolatie. Dan breekt mijn hart. Zou de bouwheer weten dat dit net niet ecologisch is en je al het goede teniet doet door het in te pakken in een chemisch materiaal?

Het is net als je huis een regenjas aantrekken. Damp-dicht isoleren, pot-toe maken! Het ademend karakter van hout verdwijnt volledig. Daarbij is hout dat in aanraking is gekomen met gespoten PUR onmogelijk om hergebruikt te worden, maar moet het behandeld worden als chemisch afval. Dat is echt zonde.


Bouw je met hout omdat het snel moet gaan en het kosten drukt? Dan is de keuze voor PUR begrijpelijk. Maar dat is dus zeker niet waarom wij bewust voor houtbouw kiezen.


Binnen ons team is de keuze duidelijk: PUR is een no-go! We gaan zelfs zover dat we een project niet uitvoeren als PUR de norm is. We maken het ons daardoor niet makkelijk, want deze vorm van isolatie wordt nog steeds massaal gepromoot en gebruikt. Nochtans zijn de gevaren van PUR alom gekend. (https://omgeving.vlaanderen.be/zitten-er-gevaarlijke-isocyanaten-in-polyurethaan-isolatiemateriaal)


De strijd tegen PUR

Tussen mijn collega Ive en mezelf is het een echte sport geworden. Wie ontdekt als eerst het woordje PUR bij het openen van architecturale plannen? Maar de echte uitdaging ligt bij ons in het op zoek gaan naar alternatieve opbouwen en dit voorstellen aan architect en bouwheer.


Laten we onze toekomstige generaties niet belasten met onze ondoordachte keuzes en snelle oplossingen. Er zijn alternatieven genoeg. Klaar voor een gezonde bouwaanpak van a tot z? Call us!


Wat is PUR? PUR isolatie is een zogenaamd copolymeer dat gevormd wordt door isocyanaten en alcoholgroepen. Het resultaat is een soort hard schuim, dat ook in vloeibare vorm gespoten kan worden, waarna het gaat uitharden. PIR is een vergelijkbaar materiaal met een iets andere samenstelling, en presteert qua thermische isolatie zelfs nog iets beter dan PUR. PUR verschijnt in verschillende vormen op de markt: als platen, maar ook als gespoten PUR in vloerisolatie en spouwmuren. Je kan PUR ook vinden als spuitbus in de zelfbouwmarkt. (bron: ecobouwers.be)


Dat was zowat het beeld dat we hadden als we aan biologisch bouwen dachten. Ecologisch ok, daar kunnen we ons nog iets bij voorstellen, maar biologisch? We dachten meteen aan ‘zweverig’, ‘geitenwollen sok’ en meer van die connotaties. En toch waren we getriggerd. De drang om op zoek te gaan naar een andere invulling van bouwen.


We hadden net een huis gekocht. Temidden van het groen, in alle rust. Een huis dat bovendien niet was aangesloten op het rioleringsnetwerk, we hadden dus onze eigen bezink- en sceptische put! En plots moesten we ons hierin verdiepen. Niet letterlijk natuurlijk!

Ik kan je verzekeren, de vettige smurrie die zo'n put voortbrengt tart alle verbeelding. De protput is een understatement! Ook al hadden we weinig kennis van afbreek mechanismen, we hadden snel door dat deze pruttelende substantie lang, heel lang nodig heeft om af te breken. Ons eigen afvalwater zat vol chemicaliën, best confronterend om te zien.

Zaadje geplant


Als we er nu op terug kijken, is op de plek waar we nu wonen het zaadje geplant om naast ecologisch ook het biologische aspect mee te nemen in het bouwen.

In die periode zetten we onze eerste stappen in de houtskeletbouw en de producten die we gebruikten waren alles behalve ecologisch.

En ja, het is onze groene omgeving die je toch op zomerse mooie avonden doet nadenken. De schoonheid pakte ons en ook onze smurrie-put was een zorg.

Ons eigen huis was toen ook in volle verbouwing, de grootste werken waren bijna rond, afwerkfase was daar. Hadden we het toch anders en beter kunnen doen? Zeker en vast, met wat we nu weten, zeggen we vaak dat we het graag eens opnieuw zouden doen.

Maar vooral: wilden we zo opnieuw verbouwen en bouwen voor onze klanten?


Want, wist je dat…

  • de bouwsector wereldwijd rechtstreeks 40 à 50% van de grondstoffen verbruikt?

  • de bouwsector in ons land van alle sectoren de zwaarste milieubelasting levert, als we die vergelijken met meubelindustrie, elektrische apparaten, detergenten en cosmetica, transport, informatietechnologie en papier, verpakkingsindustrie en textiel?

  • het verwarmen van woongebouwen meer dan 25 % van de CO2-uitstoot in Vlaanderen veroorzaakt?

  • slechts de helft van de Vlaamse woningen goed is geïsoleerd

Daarnaast brengen we zelf tot 85 à 90% van onze tijd binnen door. Vervuiling in ons eigen huis is niet te onderschatten. Voor een aantal stoffen is de vervuiling in huis zelfs groter dan buiten, wat resulteert in vocht, schimmels, huisstofmijten (tot 78%!!), chemische vervuiling, enz. En blijkt dat het grootste deel van deze vervuiling afkomstig is uit algemeen gebruikte bouwmaterialen.

Vier keer gezond


Als ik dan denk aan mijn septische put en de huisstofmijt die massa’s uitwerpselen achterlaat die zorgen voor heel wat allergie, dan is dat voor ons reden genoeg om te werken aan gezonder en meer milieu verantwoord bouwen en wonen.

We zijn ondertussen al lang overgeschakeld naar ecologische zeep, shampoo, wasmiddelen, enz… , dus onze put is nu een gezonde protput🙂. En dat ging vlotter dan eerst gedacht!

De goesting om bio-ecologisch te gaan bouwen mét voldoende architecturale vrijheid en de drang om dit als de norm te zien, is zo een nog grotere motivatie geworden.

En vooral: het kan en het is zo veel gezonder!

Via bio-ecologisch bouwen win je vier keer op gezond: gezonde geest in een gezond lichaam in een gezond huis in een gezonde leefomgeving!

Wij zijn alvast overtuigd! U toch ook? Bel ons voor meer info.bottom of page