top of page

De eindeloze voordelen om te  bouwen en renoveren met hout 

Ontdek de vele voordelen van bouwen met hout.

Dat is kiezen voor duurzaamheid

We willen het wel elke dag van de daken schreeuwen! De eindeloze voordelen die hout je biedt om te bouwen, renoveren en isoleren. We zetten hier alvast negen belangrijke voordelen op een rijtje. 

Bouwen met hout is energiezuinig

1.

Hout is van nature het meest geschikte materiaal om energiezuinig te bouwen. Op dat vlak gooit de techniek van houtskelet hoge ogen. De isolerende eigenschappen van hout zijn immers veel beter dan deze van andere bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld baksteen.

Bovendien komen thermische onderbrekingen, de zogeheten koudebruggen, veel minder voor dan bij traditionele woningen.

 

Een goede isolatie zorgt voor een besparing op je energiefactuur van vandaag en morgen!
 

Bouwen met hout is gezond

2.

Houtbouw is ten opzichte van andere bouwsystemen een droge en gezonde manier van bouwen. Je huis hoeft dus niet uit de drogen en is dus instant gezond. 

 

De term ‘gezonde woning’ kan men dus letterlijk nemen, want binnen de comfortzones zijn schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen het minst actief. Ook de kans op astma en infecties op de luchtwegen is dan het kleinst. Verder ben je met houtskeletbouw minder afhankelijk van weersomstandigheden.

 

Omdat het een droge bouwmethode betreft, kan er ook met vorst gewoon doorgebouwd worden. Een gezonde methode voor een gezond leefklimaat!

Bouwen met hout is duurzaam!

Hout is een hernieuwbare bron en de enige bouwgrondstof die groeit en zichzelf aanvult. Maar is het kappen en gebruiken van hout wel milieuvriendelijk te noemen? Zeker!

Bij SIDATI gebruiken we voor onze constructies enkel hout uit duurzaam beheerde bossen (FSC gelabeld). Wanneer volgroeide bomen worden gekapt, worden ze vervangen door jongere exemplaren. Door hun sterke groei absorberen deze bomen veel CO2. Bomen hebben het unieke vermogen om CO2, een broeikasgas, op te slaan en vormen dit gas om tot zuurstof, onontbeerlijk voor het leven op onze blauwe planeet.

Hout is geluiddempend

4.








Hout heeft een groot absorptievermogen van
hoge tonen en zorgt zo voor een goed akoestisch comfort.

Bouwen met hout is ecologisch.

Het verwerken van hout vereist geen energievretend proces. De omvorming van boom tot bouwmateriaal is een proces dat eenvoudig en met weinig vervuiling tot stand komt.

Voor de constructie van houtskeletelementen is het energieverbruik en de CO2 -uitstoot beduidend lager dan bij andere materialen die meestal minder duurzaam zijn, niet te hergebruiken zijn en een blijvend afvalprobleem vormen.

 

Hout, een onuitputtelijke bron van zuurstof...

​
 

Bouwen met hout is snel

6.

Zijn we niet allemaal een beetje ongeduldig op het moment we eindelijk de knoop hebben doorgehakt om ons droomhuis te bouwen? Snelheid is een mooi voordeel van bouwen in hout.

Op enkele weken tijd staat je woning er, water- en winddicht. Onafhankelijk van de weersomstandigheden kan er binnen verder gewerkt worden.

 

Je kan er over het algemeen vanuit gaan dat je woning binnen de 4 à 6 maand na de start van de werken klaar is voor oplevering.
 

Bouwen met hout kent vele architecturale mogelijkheden

7.

Ook architecturaal zijn er heel wat mogelijkheden. Houtskeletbouw hangt niet samen met een specifieke bouwstijl.

Modern of klassiek, alles kan, hierrond heersen vaak heel wat misverstanden.

Houtskeletbouw is perfect te combineren met andere materialen. Als gevelafwerking blijft baksteen zeker erg populair, maar ook andere binnen- en buitenbekleding zijn perfect mogelijk.
 
Een huis van hout, in een mum van tijd staat het rechtop!

Bouwen met hout gaat een leven lang mee

8.



Graag belichten we ook nog even de lange
levensduur van een huis in hout. Laat je dus niets wijsmaken dat je huis na enkele decennia al zou
gaan rotten!

Onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat houtbouw, gezet met kwalitatieve houtsoorten zoals FSC, dezelfde levensduur heeft als de traditionele bouw en dus minimaal 75 jaar blijft rechtstaan.
 
Een leuk weetje is dat het oudste huis in Amsterdam daterend van 1485, in houtskelet is opgetrokken!

Hout is brandveilig

9.

Hout is brandveilig (brandweerstand is twee maal groter dan wat de norm voorschrijft).
Hout associëren we snel met brandgevaar, maar dat is zeer onterecht binnen onze bouwmethode.  

Hout is namelijk beter bestand tegen vuur dan heel wat andere bouwmaterialen!


Wanneer hout in aanraking zou komen met vuur, vormt er een verkoolde laag aan de buitenkant. Die laag is zeer vuurresistent en beschermt de rest van het hout.
Met onze houtsoorten is de brandweerstand twee maal groter dan wat de norm voorschrijft.

bottom of page