top of page

To PUR or not to PUR

Wij nemen onze passie rond bio- en ecologisch bouwen heel serieus. Soms voelen we ons zelfs een soort van missiewerkers op dat vlak. Ecologisch bouwen kent vele aspecten en heel begrijpelijk dat niet elke bouwheer zich helemaal inleest op dat vlak. Als bouwheer wil je het resultaat, een gezonde woning in houtskeletbouw en verwacht je de nodige expertise van het bouwbedrijf of de aannemer.


De basis van een verbouwing of nieuwbouw? Goed isoleren! Het comfort en de rust dat goed isoleren met zich meebrengt, zal je verrassen. De lagere energierekening krijg je er gratis bij!


Duurzaam bouwen betekent voor ons dat we van a tot z werken met natuurlijke materialen, dus ook voor de isolatie. Je hebt hierin al een uitgebreid aanbod. Afhankelijk van de toepassing kiezen we voor o.a. deze materialen:

  • iQ3 cellulose (papiervlokken)

  • kurk

  • katoen

  • kalkhennep

  • geocell...

De isolatiewaardes van ecologische en natuurlijke materialen liggen doorgaans iets lager dan het petrochemische alternatief. Toch wegen de voordelen voor het milieu en de gezondheid in dit geval volgens ons duidelijk op! En verder verwerken wij liever onze materialen zonder mondkapje of beschermende kledij. 😊


(funderingsaanzet met kurk i.p.v. PUR, in dit geval voor een strobalenwoning)

Een kleine anekdote


Om de hoek van ons kantoor werd recent een mooi, massief houten huis gebouwd. We waren verrast! Het zag er prachtig uit, tot ik een keer voorbij kwam en zag dat het ganse huis was ingespoten met PUR-isolatie. Dan breekt mijn hart. Zou de bouwheer weten dat dit net niet ecologisch is en je al het goede teniet doet door het in te pakken in een chemisch materiaal?

Het is net als je huis een regenjas aantrekken. Damp-dicht isoleren, pot-toe maken! Het ademend karakter van hout verdwijnt volledig. Daarbij is hout dat in aanraking is gekomen met gespoten PUR onmogelijk om hergebruikt te worden, maar moet het behandeld worden als chemisch afval. Dat is echt zonde.


Bouw je met hout omdat het snel moet gaan en het kosten drukt? Dan is de keuze voor PUR begrijpelijk. Maar dat is dus zeker niet waarom wij bewust voor houtbouw kiezen.


Binnen ons team is de keuze duidelijk: PUR is een no-go! We gaan zelfs zover dat we een project niet uitvoeren als PUR de norm is. We maken het ons daardoor niet makkelijk, want deze vorm van isolatie wordt nog steeds massaal gepromoot en gebruikt. Nochtans zijn de gevaren van PUR alom gekend. (https://omgeving.vlaanderen.be/zitten-er-gevaarlijke-isocyanaten-in-polyurethaan-isolatiemateriaal)


De strijd tegen PUR

Tussen mijn collega Ive en mezelf is het een echte sport geworden. Wie ontdekt als eerst het woordje PUR bij het openen van architecturale plannen? Maar de echte uitdaging ligt bij ons in het op zoek gaan naar alternatieve opbouwen en dit voorstellen aan architect en bouwheer.


Laten we onze toekomstige generaties niet belasten met onze ondoordachte keuzes en snelle oplossingen. Er zijn alternatieven genoeg. Klaar voor een gezonde bouwaanpak van a tot z? Call us!


Wat is PUR? PUR isolatie is een zogenaamd copolymeer dat gevormd wordt door isocyanaten en alcoholgroepen. Het resultaat is een soort hard schuim, dat ook in vloeibare vorm gespoten kan worden, waarna het gaat uitharden. PIR is een vergelijkbaar materiaal met een iets andere samenstelling, en presteert qua thermische isolatie zelfs nog iets beter dan PUR. PUR verschijnt in verschillende vormen op de markt: als platen, maar ook als gespoten PUR in vloerisolatie en spouwmuren. Je kan PUR ook vinden als spuitbus in de zelfbouwmarkt. (bron: ecobouwers.be)


bottom of page