top of page

Duurzame isolatie: de natuurlijke kracht van geëxpandeerde kurk


kurkeik

logo eurabo

Wij vinden het essentieel om bij te dragen aan het behoud van onze planeet. Gelukkig zijn er innovatieve oplossingen zoals geëxpandeerde kurkisolatieplaten van de Portugese coöperatie Sofalca, die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook klimaatneutraal. Wij halen onze kurk bij onze partner Eurabo.


kurkplaten

Deze platen worden vervaardigd uit zuivere natuurkurkkorrels, afkomstig van de schors van de Kurkeik (Quercus suber). Het proces van ontschorsing gebeurt op een cyclische manier, met respect voor de boom, waarbij elke cyclus gemiddeld 9 jaar duurt tot de boom ongeveer 150 jaar oud is. Dit proces heeft geen negatieve impact op de Kurkeik. Bovendien dragen Kurkeikbossen bij aan klimaatbescherming vanwege hun hoge CO2-opslagcapaciteit. Deze bossen herbergen een uniek en bio divers ecosysteem met tal van bedreigde diersoorten en planten.

Het feit dat kurk 100% recycleerbaar is, maakt het tot een nog duurzamere keuze.


gemalen kurkkorrels

Bij de productie van geëxpandeerde kurk worden de natuurlijke kurkkorrels vermalen en geëxpandeerd, zonder toevoeging van lijmstoffen. Het proces is uiterst milieuvriendelijk, waarbij stoomverhitting de korrels laat uitzetten en binden met natuurlijke harsen. De benodigde energie wordt grotendeels verkregen uit biomassa-overschotten of minderwaardige kurkresten, waardoor het proces zelfs nog duurzamer wordt.


Het transport van de afgewerkte platen gebeurt per schip, wat de emissie van broeikasgassen verder minimaliseert.

Naast de milieuvriendelijke aspecten biedt geëxpandeerde kurk ook voordelen voor de gezondheid. Het geeft geen chemische stoffen vrij in het binnenmilieu, waardoor het een gezonde optie is voor isolatie.


De unieke eigenschappen van kurk maken het geschikt voor diverse isolatietoepassingen, zoals thermische én akoestische isolatie voor daken, vloeren en muren. Kurk behoudt zijn isolerende eigenschappen door de tijd heen, is rotvrij en kan zelfs worden gebruikt in constructies met een verhoogd vochtrisico.


Op akoestisch gebied presteert kurk ook uitstekend, met absorptie van geluidsgolven en akoestische ontkoppeling, wat resulteert in verminderde nagalmtijd en impactgeluid tussen verdiepingen.


Wij zijn alvast overtuigd van de voordelen van kurk! Jij ook?!

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page