top of page

Duurzaam bouwen met passie: het verhaal van Sidati

Duurzaamheid, passie voor hout en de drang om ecologisch te bouwen vormen de drijvende krachten achter Sidati, een bouwbedrijf opgericht door David en later versterkt door zijn vrouw Claire. In dit blogartikel duiken we, samen met Claire,  in het inspirerende verhaal van Sidati en ontdekken we de achtergrond, uitdagingen, en kernwaarden van dit bijzondere bouwbedrijf.


De drijvende krachten achter Sidati, David en Claire, hebben verschillende achtergronden die elkaar aanvullen. Hun liefde en respect voor hout, gecombineerd met een aversie tegen niet-natuurlijke materialen, hebben de basis gelegd voor de missie van Sidati.

De oorsprong van Sidati

Het verhaal begint met David, wiens affiniteit met hout al op jonge leeftijd ontstond. Van het vervaardigen van houten vogelhuisjes in het schrijnwerkersatelier van zijn vader tot zelfstandig schrijnwerker.

Het was al snel duidelijk dat hij niet het traditionele pad van klassiek onderwijs wilde volgen. Zijn ondernemersinstinct kwam tot uiting toen hij met een leercontract en later in dienst bij houthandels werkte. Uiteindelijk zette hij de stap naar zelfstandig schrijnwerker, wat de kiem legde voor wat later Sidati zou worden.


Toen Sidati werd opgericht, was Thijs, de broer van David, erbij betrokken. Als jonge enthousiastelingen droomden ze ervan om gezamenlijk projecten te realiseren: David als schrijnwerker en Thijs als elektricien. Aan de toog werden talloze plannen gesmeed. De naam SIDATI ontstond tussen pot en pint: SIebens DAvid en ThIjs. Heel ver gezocht dus 😉.

Hoewel Thijs zijn eigen weg insloeg als elektricien binnen zijn eigen organisatie, bleef de naam SIDATI behouden.


“Sidati werd geboren uit de overtuiging dat duurzaamheid, ecologisch en biologisch bouwen onlosmakelijk verbonden moeten zijn met bouwprojecten.”


Toen ik, Claire en tevens Davids vrouw, zich bij de organisatie voegde, werd de focus verschoven naar houtbouw. De realisatie van onze eigen bouwdromen te midden van de natuur versterkte onze overtuiging, “Dit kan anders én beter!”.


Wat Sidati onderscheidt, is echter de afwezigheid van het stereotype 'geitenwollensokken'-benadering van groen denken. In plaats daarvan zijn we vastbesloten om vooruitstrevende, duurzame bouwmethoden te vinden en ecologisch bouwen te verheffen tot een norm met dezelfde vrijheden als in de traditionele bouwwereld.


Het verlangen om duurzaamheid als standaard te zien, gecombineerd met de liefde en het respect voor hout, vormen de drijvende kracht achter Sidati. Voor ons en ons team is het vanzelfsprekend om aan hout te ruiken en het te voelen, en het lijkt onlogisch om dit prachtige materiaal te combineren met niet-natuurlijke alternatieven. Dit leidt tot een voortdurende, boeiende zoektocht naar alternatieve materialen die even duurzaam en ecologisch zijn als hout, terwijl ze toch voldoen aan de hoge standaarden van Sidati.


De uitdagingen en triomfen van Sidati

“Duurzaamheid in de bouwsector is een groeiende prioriteit, en bedrijven zoals het onze staan aan de frontlinie van deze verandering.” vertelt Claire.


Het besluit om ecologisch te bouwen vormt de kern van de missie van Sidati. In een wereld waar niet-ecologisch bouwen nog steeds de norm is, botsen we nog vaak op vooroordelen en wantrouwen. Om deze uitdaging aan te gaan, investeren we als team veel tijd en moeite in bijscholing en het op de hoogte blijven van nieuwe, duurzame bouwmaterialen. Die inspanningen zijn echter de moeite waard, aangezien het noodzakelijk is om traditionele, milieuvervuilende materialen tot een minimum te beperken. Bovendien ervaren de werknemers op de werf de voordelen van werken met natuurlijke materialen.


In de beginfase maakten we compromissen, maar al snel realiseerden we zich dat dit inging tegen onze kernwaarden en overtuigingen. Het nemen van risico's, onderzoek doen en trouw blijven aan waarden zijn essentieel gebleken. Klanten voelen het wanneer je vasthoudt aan je principes, en dit heeft geleid tot een groeiend vertrouwen.


Het leiden van een bedrijf als koppel brengt uiteraard uitdagingen met zich mee en is vaak pittig, aangezien verschillende persoonlijkheden en visies soms voor wrijving zorgen. Maar dat haalt net het beste van ons naar boven en zorgt voor de beste oplossing voor het team of de klant. Vertrouwen in elkaars capaciteiten spelen hierbij een cruciale rol, waarbij de ene de andere ondersteunt wanneer nodig. Naast zakelijke belangen delen we ook een gezin met twee prachtige zonen, en het balanceren van werk en gezin is een voortdurende uitdaging die we hebben omarmd en verzoend. De dag dat we de strikte scheiding tussen werk en privé loslieten was een echte verademing!


Onze uitdagingen vinden hun oorsprong niet alleen in onze missie om ecologisch te bouwen, maar ook in het voorrecht dat we ervaren om samen te werken met een getalenteerd team. Elke dag staan we met plezier vroeg voor hen op, gedreven door de passie voor ons werk. Het bewuste streven naar een hecht team is een keuze die we maken, overtuigd dat dit leidt tot nog betere resultaten. Sidati zijn niet enkel wij, Claire & David, maar eerder een hechte ploeg met ieders zijn eigen kwaliteiten en meningen. Iedere stem is waardevol, en het delen van meningen draagt bij aan ons leerproces.


Wij beschouwen onszelf als een atypisch bouwbedrijf, waarbij we niet alleen de nadruk leggen op een positieve sfeer op kantoor en op de werf, maar ook voortdurend streven naar perfectie. We geloven dat we op deze manier de beste resultaten kunnen behalen.
 

Teamspirit, transparantie & klantgerichtheid

Bij de oprichting van Sidati stonden bepaalde waarden en overtuigingen centraal, en deze vormen nog steeds de kern van ons bedrijf. Een duik in deze waarden onthult niet alleen de ecologische focus van Sidati, maar legt ook de nadruk op een cruciale factor: teamspirit.


Teamspirit, als een van de kernwaarden van Sidati, fungeert als een fundament in de bedrijfscultuur. Ondanks de vaak hoge druk en verwachtingen vinden we het belangrijk om af en toe de druk van de ketel te halen. Zo organiseren we regelmatig teamactiviteiten, omdat we geloven die momenten zorgen voor een betere teamspirit.


De impact van een positieve groepssfeer strekt zich ook uit tot externe samenwerkingen. Het is voor ons van vitaal belang om te werken met bouwheren en architecten waarmee we een klik hebben. We hechten veel waarde aan het proces van kennismaking, en als er geen wederzijdse klik is, aarzelen we niet om het project door te verwijzen naar geschiktere collega's.


We beseffen maar al te goed dat we niet alleen met projecten werken, maar ook met grote budgetten. Als een essentiële schakel in de toekomst van de bouwheren, streven we naar hoogwaardige samenwerkingen. Het is voor ons van het grootste belang om goed en fijn samen te werken.


Dankzij talloze projecten waarop we met warme gevoelens terugkijken, hebben we geleerd dat het creëren van blijvende connecties cruciaal is. We ontvangen nog steeds af en toe fijne berichtjes of nieuwjaarskaartjes van bouwheren. Dat is iets dat we nooit zouden willen missen en zorgt ervoor dat we aan deze waarde veel aandacht willen blijven schenken.


Een goed draaiend team en een succesvolle samenwerking met klanten vereisen niet alleen teamspirit, maar ook een sterke nadruk op duidelijke communicatie en transparantie. Onze aanpak omvat regelmatige teamvergaderingen, individuele opvolging en evaluatiemomenten na de voltooiing van projecten. Wij geloven in 'zeggen zoals het is', en onze no-nonsense benadering zorgt ervoor dat onze klanten en medewerkers altijd kunnen rekenen op een heldere en eerlijke visie.


Deze benadering, gebaseerd op transparantie en open communicatie, is van essentieel belang om de noodzakelijke transitie naar de innovatie van morgen te maken. Als professionele partner koesteren wij de moed om vooruit te denken en onze eerlijke mening te delen, omdat we geloven dat dit de sleutel is tot een duurzame en succesvolle toekomst in de bouwsector.
Innovatie & inspiratie

In de dynamische wereld van de bouwsector, waar trends en ontwikkelingen voortdurend evolueren, worden bedrijven vaak gevraagd naar de invloeden die hen hebben gevormd. Voor ons bedrijf is deze vraag echter een uitdaging, omdat we onszelf zelden spiegelen aan andere organisaties. Onze aanpak is authentiek, en we handelen vanuit wat het beste aanvoelt voor zowel onszelf als voor onze klanten.


Een van onze kernprincipes is het voortdurend evalueren en bijsturen op basis van ervaringen en de dynamiek van de markt. Toen we aanvankelijk van start gingen, bevonden we ons in een minderheid als bio-ecologische houtbouwers. In samenwerking met andere bouwpartners en enkele toegewijde leveranciers kunnen we met trots zeggen dat we hebben bijgedragen aan een verandering in de manier waarop gebouwd wordt. Samen hebben we een inspiratiebron gevormd voor andere bouwpartners, en hebben we eraan bijgedragen dat er meer aandacht is voor alternatieve bouwmethoden.


Wat ons onderscheidt, is niet alleen het succesvol bouwen van projecten, maar ook onze bereidheid om kennis te delen. Wij geloven dat samenwerking de sleutel is tot verdere positieve veranderingen in de bouwsector, en daar hoort actieve kennisdeling bij. We zijn niet slechts een bedrijf; we zijn een gemeenschap die gelooft in het gezamenlijke streven naar innovatie en duurzaamheid.


In een wereld waarin bouwpartners vaak vasthouden aan conventionele methoden, blijven wij pioniers van verandering. Door onze ervaringen te delen, hopen we niet alleen anderen te inspireren, maar ook een brug te slaan naar een toekomst waarin duurzaamheid en innovatie de norm zijn. Samenwerken is de sleutel tot succes, en wij zijn vastberaden om onze bijdrage te blijven leveren aan de evolutie van de bouwsector.

90 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page